EINDHOVEN - Met een filmpje van zijn magische knoploze afstandsbediening trok de Eindhovense student Joris van Gelder (25) de afgelopen twee maanden al de aandacht op internet. Donderdag studeert hij af op het project.

Het prototype werkt sinds kort en de technologie heeft de interesse gewekt van verschillende bedrijven, aldus Van Gelder.

De student Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) stapte voor een afstudeeropdracht naar Bang & Olufsen. De Deense producent van luxe televisie- en geluidsinstallaties wil een plek veroveren in de keuken en vroeg hem om een goed idee.

Vies

Het resultaat is een strak ontworpen afstandsbediening die werkt zonder knoppen. Ideaal voor mensen die druk bezig zijn in de keuken en vrezen dat de afstandsbediening vies raakt, aldus Van Gelder. De aluminiumvorm staat scheef op tafel- of keukenblad.

De hoek bepaalt het volume. Opeenvolgend zappen kan door de vingers contactloos te bewegen door een sleuf waarin infraroodlampjes de wens van de gebruiker herkennen.

Bang & Olufsen is volgens Van Gelder enthousiast. Afspraken over productie zijn nog niet gemaakt. Andere bedrijven hebben vooral belangstelling voor de techniek.