ROTTERDAM - Bij zestigplussers blijken drie tot vier maal meer microbloedingen in de hersenen voor te komen dan tot nog toe was aangenomen.

Ruim 20 procent van de ouderen heeft dergelijke kleine bloedingen. Dat blijkt uit onderzoek door het Erasmus MC in Rotterdam. De onderzoekers maakten de resultaten dinsdag bekend.

Microbloedingen lijken te wijzen op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. De onderzoekers konden ze zichtbaar maken door nieuwe beeldvormende technieken.

De microbloedingen beschadigen de hersenen. Die bestaan uit lichte ijzerafzettingen uit de rode bloedcellen. Het onderzoek kan helpen in de behandeling van beroertes en dementie.

Onderzoek

Het Erasmus MC deed het onderzoek onder 1062 mensen van gemiddeld zeventig jaar. Het totaal aantal microbloedingen lag hoog en nam toe met de leeftijd. Bij mensen van zestig tot en met 69 lag het rond 18 procent en bij mensen boven de tachtig op 38 procent.

Mensen met een bepaalde genafwijking die een hoger risico op de ziekte van Alzheimer geeft, hebben een duidelijk hoger aantal bloedingen dan mensen zonder deze genvariant. Risicofactoren, zoals roken, bepalen de plaats van de beschadiging.