DEN HAAG - Alle meisjes van twaalf jaar moeten worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag geadviseerd.

In een inhaalcampagne dienen meisjes van dertien tot en met zestien worden gevaccineerd, vindt de raad. Invoering van de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zal gepaard gaan aan langlopend onderzoek om effectiviteit en de veiligheid in de gaten houden.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei zich op het advies te beraden. Eerder liet hij in de Tweede Kamer weten dat hij een advies van de Gezondheidsraad om het vaccin in het RVP op te nemen zou uitvoeren. De Kamer drong daar op aan.

De PvdA is teleurgesteld over de aarzeling van de bewindsman, die is ingegeven door de hoge kosten: ongeveer 30 miljoen euro per jaar. Het Kamerlid Chadija Arib wil de minister houden aan zijn eerdere toezegging.

Screening

Door de uitvoerige screening ('uitstrijkje') in Nederland is de kosteneffectiviteit lager dan in andere landen, betoogde hij. Van de EU-landen kennen alleen Finland en Malta momenteel een lagere sterfte door baarmoederhalskanker. Ook de Gezondheidsraad acht de kosten per gewonnen levensjaar (20 à 30.000 euro) bij de huidige vaccinprijs (375 euro) hoog.

Het is het eerste vaccin tegen een virus dat kanker veroorzaakt. "Het rijksvaccinatieprogramma gaat tot op heden over kinderziekten", stelde RVP-manager Marina Conyn-Van Spaendonck. "Nu worden daar kanker en seksualiteit aan toegevoegd."

Inentingen

Momenteel kost het RVP ruim 100 miljoen per jaar. Gedacht wordt de meisjes in te enten in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Het vaccin bestaat uit drie inentingen, waardoor inclusief de inhaalcampagne in het eerste jaar 1,5 miljoen keer moet worden geprikt.

Aan baarmoederhalskanker sterven in Nederland jaarlijks 250 vrouwen. Het is, na borstkanker, de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Ongeveer zeshonderd vrouwen per jaar krijgen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben.

De ziekte wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat wordt overdragen door seksueel contact. Bepaalde typen van dit virus kunnen normale cellen van de baarmoederhals veranderen in afwijkende. Die afwijkende cellen kunnen zich in een klein aantal gevallen en na lange tijd (vaak tientallen jaren) ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.