LONDEN - Na meer dan veertig jaar hebben wetenschappers weer een spade in de grond gezet bij Stonehenge, de geheimzinnige 'stenencirkel' in het zuidwesten van Groot-Brittannië.

Maandag begon volgens Britse onderzoekers een nieuw veldonderzoek, bedoeld om het mysterie van Stonehenge definitief te ontrafelen.

Raadsels

Het prehistorische monument stelt vorsers al lang voor raadsels. Niemand weet hoe het tot stand kwam, waarvoor het diende en wie het bouwden.

Het jongste onderzoek richt zich vooral op de binnenste cirkel van stenen, die als eerste ontstond en waar de sleutel tot mogelijke antwoorden ligt, aldus de BBC.

Deze omroep sponsort de werkzaamheden en via het programma Timewatch zijn de vorderingen van het onderzoek te volgen.

Buitenaardse wezens

Volgens sommigen is Stonehenge door buitenaardse wezens gebouwd, anderen zeggen weer dat het een plaats was om de zon te eren of om dodenrituelen te houden.

De jongste theorie is dat Stonehenge werd gebruikt als een plaats waar lichaam en geest tot rust konden komen en waar zieken weer beter werden, een soort prehistorisch wellnesscentrum.

Werelderfgoed

De laatste keer dat archeologen de schop ter hand namen was in 1964. Stonehenge staat sinds 1986 op de lijst van werelderfgoed van de Verenigde Naties.