RHENEN - Het jonge ijsbeertje van Ouwehands Dierenpark in Rhenen mag donderdag voor het eerst naar buiten met moeder, vader en oma. Het ijsbeertje is op 13 december geboren en sindsdien in de kraamkamer door moeder Freedom verzorgd.

Het tweede kind dat Freedom baarde is na drie dagen overleden, aldus de verzorgers van de dierentuin.

Kraamkamers

IJsberen in gevangenschap hebben absolute rust nodig om hun jongen te baren en te verzorgen in de eerste levensfase. Ouwehands Dierenpark heeft daarvoor zeven jaar geleden speciale kraamkamers bij het nieuwe ijsberenverblijf gebouwd.

Die hebben resultaat, want moeder Freedom is eveneens in Rhenen geboren. Haar moeder Huggies kwam als jong van drie maanden uit een dierentuin in Zweden.

Geslacht

Verzorgers hebben het geslacht van de jonge ijsbeer nog niet kunnen vaststellen. Het diertje heeft ook nog geen naam, want dat is onderwerp van een wedstrijd, die de Rhenense diergaarde samen met de Nederlandse Spoorwegen heeft georganiseerd. Op 6 april wordt de naam tijdens een speciale ijsberendag bekendgemaakt.

Burgers'Zoo

Ook in Burgers'Zoo in Arnhem is deze week een nieuwe beer te zien. De Maleisische mannetjesbeer Frodo verkent zijn verblijf in de Rimba, het nieuwste deel van de Arnhemse dierentuin.

Frodo krijgt de komende weken gezelschap van onder meer twee vrouwtjesberen, tijgers, slangen, apen en herten.

Frodo

Het is de bedoeling dat Frodo voor nageslacht gaat zorgen. Om die reden verhuisde de in Berlijn geboren beer eerst naar de Beekse Bergen.

IJsbeertje