VALBURG - Rijkswaterstaat en de Stadsregio Arnhem Nijmegen planten langs de snelweg A50 bij knooppunt Valburg verschillende bomen en struiken in het kader van een onderzoek naar de luchtkwaliteit langs snelwegen.

De initiatiefnemers willen weten of meer groen langs de weg ook leidt tot een betere luchtkwaliteit. Uit eerder onderzoek blijkt dat bomen en planten de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht kunnen verlagen. Langs de A50 wordt gekeken hoe groot die effecten zijn.

Beplanting

Voor het onderzoek is een stuk land langs de snelweg ingericht met verschillende soorten beplanting. Twee proefvakken van tien bij honderd meter zijn aangeplant met naald- en loofbomen.

De verwachting is dat verschillende bomen uiteenlopende resultaten opleveren. Voor een nulmeting is een derde proefvak onbeplant gelaten.

Factoren

Bij Valburg passeert dagelijks veel verkeer. Verder zijn er weinig externe factoren die het onderzoek kunnen beïnvloeden, zoals gebouwen of bestaande groenvoorzieningen. Ook de heersende windrichting maakt de locatie zeer geschikt voor het onderzoek.

Het experiment duurt tot eind dit jaar.