HILVERSUM - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) maakt zich zorgen over het oprukken van de zwarte rat, vooral in Noord-Brabant en Limburg.

Dat zei Jim van Steenbergen, hoofd van de landelijke coördinatiestructuur infectieziektebestrijding van het RIVM, maandag in het Radio1-programma De Ochtenden.

De organisatie onderzoekt sinds begin dit jaar gevangen ratten op het hantavirus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken. Werden in 2006 slechts acht gevallen van besmetting met het virus in Nederland gemeld, vorig jaar was dat tot 25 gestegen. Alle meldingen komen uit Noord-Brabant en Limburg.

Pest

De zwarte rat kan ook dierziekten als de varkenspest en mond- en klauwzeer overbrengen. Het dier was in de middeleeuwen de verspreider van de pest, die miljoenen mensen het leven kostte.

Het is moeilijker te bestrijden dan de bruine rat, omdat het niet van giftig lokaas eet en zeer argwanend is.

De VROM-inspectie, verantwoordelijk voor de bestrijding van plaagdieren, heeft aangedrongen op maatregelen tegen zwarte ratten. De Limburgse landbouworganisatie LLTB wil een proef nemen met de systematische bestrijding van het dier. De gemeente Nederweert is bereid daaraan mee te werken.