AMSTERDAM - De tegenstander onder water geruisloos besluipen, zonder te beschikken over vinnen of zwemvliezen. De vijandelijke aanpak van de Amerikaanse alligator was jarenlang onverklaarbaar, maar Amerikaanse onderzoekers lijken dit mysterie te hebben opgelost.

Met de spieren in het middenrif en de ribben verschuift de alligator de longen naar andere delen in het lichaam.

Na de duik in het water verplaatsen de longen zich naar de staart. Het reptiel forceert de longen naar de zijkant als het onder water wil kantelen en drukt de longen richting de kop als het boven water wil komen.

Geruisloos

Via deze methode kan het beest zich geruisloos voortbewegen zonder dat het zichzelf met gehaaste bewegingen verraadt bij mogelijke prooien, zei onderzoeker Uriona donderdag tegen persbureau Reuters.

Uriona is student aan de Universiteit van Utah. Zijn uitkomsten verschijnen in het magazine Journal of Experimental Biology. Samen met professor C.G. Farmer deed hij twee jaar lang onderzoek naar het gedrag van jonge alligators in Louisiana.

De onderzoekers plaatsen elektroden op de reptielen om de bewegingen te kunnen volgen. De kantelbewegingen werden getest in een aquarium.

Techniek

De techniek achter het drijfvermogen van de Amerikaanse alligator zou mogelijk ook gebruikt worden door andere dieren, zoals salamanders en schildpadden, vermoeden de onderzoekers.

De zwemmethode van de alligator verklaart mogelijk waarom het reptiel spieren heeft in het middenrif, in tegenstelling tot andere reptielen.