AMSTERDAM - Archeologen hebben de ruïnes van een oude tempel, een weg en een irrigatiesysteem ontdekt in de buurt van een beroemd Inca-fort in de zuidelijke hooglanden van Peru.

De archeologen denken dat de tempel dateert van voor de Inca-periode, maar door de Inca's werd uitgebreid en verfraaid. De tempel omvat elf kamers die vroeger vermoedelijk mummies en afgodsbeelden hebben bevat, zei de leider van het archeologische team, Oscar Rodriguez.

Cuzco

De ruïnes liggen ongeveer anderhalve kilometer van de zigzagmuur van het Sacsayhuaman-fort, dat uitkijkt op de oude Inca-stad Cuzco. Ze bevinden zich naast een rotsformatie die waarschijnlijk als begraafplaats heeft gediend. Vooral de tempel is een belangrijke vondst, zei directeur Washington Camacho van het archeologische park Sacsayhuaman.

Datering

De archeologen moeten nog wachten op de uitslag van koolstofdatering, maar aan de hand van de bouwstijl van de ruïnes en keramiek die zij hebben aangetroffen zijn zij vrij zeker van hun zaak.

Het Inca-rijk floreerde in de vijftiende eeuw, een eeuw voor de komst van de Spanjaarden. Het lag aan de westkant van Zuid-Amerika en had Cuzco als centrum. Tegenwoordig is Cuzco een trekpleister voor toeristen, die van hieruit ook de goed verborgen ruïnes van Machu Picchu bezoeken.

Verwoest

Een deel van de tempel is begin 20e eeuw, toen de plek als steengroeve werd gebruikt, verwoest door dynamietexplosies. De opgraving van een geavanceerd hydraulisch systeem, dat mogelijk werd gebruikt om Cuzco van water te voorzien, is nog aan de gang. De archeologen denken dat het is aangelegd door de Ayarmaca, die tussen 900 en 1200 in het gebied woonden, aangezien ze veel aardewerk van de Ayarmaca hebben gevonden.