WAGENINGEN - Wolapen die in gevangenschap leven, lijden aan hoge bloeddruk en gaan eerder dood dan hun soortgenoten in het wild. Dat komt doordat de gevangen dieren te veel suiker eten. De suiker krijgen ze binnen via fruit dat tot hun dieet behoort.

Dat heeft dierwetenschapper Kimberly Ange-van Heugten van de Wageningen Universiteit ontdekt in een onderzoek, dat zij voor haar promotie uitvoerde bij de Apenheul in Apeldoorn en bij de Louisville Zoo in de Verenigde Staten.

De Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin waar wolapen vrij rondlopen. Wereldwijd leven een kleine negentig exemplaren van de ernstig bedreigde diersoort in gevangenschap.

Ernstig probleem

Dat wolapen het in gevangenschap slecht doen is een ernstig probleem, waarover dierenbeschermers zich al langer het hoofd breken. Er is lang gedacht dat de dieren aan suikerziekte zouden lijden.

Ange-Van Heugten nam daarom bij de onderzochte diergroepen bloed af en ontdekte dat er van suikerziekte geen sprake is.

Stress

Wel hadden alle apen een abnormaal hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekster zorgt de overvloed aan suiker voor stress, wat weer hoge bloeddruk veroorzaakt. Veel in gevangenschap geboren wolaapjes halen niet eens hun eerste levensjaar.

Oudere apen sterven aanzienlijk eerder dan hun wilde soortgenoten. Ondanks een fokprogramma gaan er tot nu toe meer wolapen in dierentuinen dood dan dat er geboren worden.

Appels

Wolapen in het wild eten insecten, noten en fruit. Dat krijgen zij in dierentuinen ook, maar de appels, peren en bananen die daar tot hun dieet horen zijn veel suikerrijker. Wolapen zijn kennelijk erg gevoelig voor deze fruitsuikers, aldus de onderzoekster.

Ange-Van Heugten weet nog geen oplossing voor het door haar ontdekte probleem. "Bessen en vruchten uit het oerwoud halen is een onbetaalbare en schier onmogelijke optie. Maar al het fruit dat door mensen wordt geteeld is veel suikerrijker dan wilde vruchten."

Ook medicatie tegen de hoge bloeddruk heeft nog weinig effect gehad, zo concludeert de promovenda.