AMSTERDAM - Uit Nederlands en Spaans onderzoek onder 549 mannen en vrouwen is gebleken dat lange mannen minder snel last hebben van jaloezie dan de kleinere heren.

Bij de vrouwen liggen de verhoudingen anders. Dames van een gemiddelde lengte zijn het minst snel jaloers.

Die conclusies komen voort uit interviews die zijn gedaan in Groningen en Valencia en zijn gepubliceerd in het magazine New Scientist. De twee vragen die gesteld werden zijn: "Hoe jaloers vind je jezelf?", en "Welke eigenschap van het andere geslacht vind je het minst aantrekkelijk?"

Uit de uitkomsten bleek dat lange mannen minder snel afgunstig zijn; door de vrouw werd de lengte van het mannenlichaam geassocieerd met macht, aantrekkingskracht en succes in de liefde.

De vrouw met een gemiddelde lengte blijkt erg populair en werd door de ondervraagden meer vruchtbaar gedacht dan kleine en grote vrouwen.

Benen

Onderzoekers in Polen zochten in opdracht van de Universiteit van Wroclaw uit wat de invloed van beenlengte is, meldt de Belgische krant De Standaard.

Zij legden aan ruim tweehonderd mensen foto's voor met ingekorte en verlengde benen. De verkorte benen werden minder aantrekkelijk gevonden.

Lange benen genoten niet per definitie de voorkeur. De foto's waar benen meer dan 5 procent waren uitgerekt werden door de ondervraagden niet mooi gevonden.