STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de oprichting van een Europees instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Het instituut moet een netwerk worden van Europese onderzoekers dat vooral het onderzoek naar klimaatverandering, energie en informatietechnologie gaat stimuleren.

In Europa is drie jaar gedebatteerd over het instituut. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie wilde een prestigieus instituut vergelijkbaar met het Amerikaanse Massachusetts-instituut.

Fel

Maar een aantal landen, waaronder Nederland, was daar fel op tegen. Die landen wilden vooral een netwerkorganisatie van toponderzoekers, wat uiteindelijk ook de uitkomst van het debat werd.

De EU-landen moeten nog beslissen over de locatie van het instituut. Wenen, Boedapest, het Poolse Wroclaw en Straatsburg zijn belangrijke kandidaten.

Voorkeur

Eurocommissaris Jan Figel (onderwijs) wees er dinsdag in Straatsburg op dat de EU-leiders in 2003 hebben afgesproken dat nieuwe agentschappen of instituten binnen de Europese Unie bij voorkeur in een van de nieuwe lidstaten worden gehuisvest.

Het EIT krijgt een budget van 309 miljoen euro voor de periode tot 2013. In de oorspronkelijke plannen van Barroso was sprake van een campusachtige universiteit met een totaalbudget van 2,3 miljard euro.

Het Europees Parlement wees er dinsdag op dat China steeds meer geld uitgeeft aan innovatie en technologie en dat Amerikaanse bedrijven en instituten in Europa meer patenten aanvragen dan hun Europese collega's.