ALPHEN A/D RIJN - Vogelpark Avifauna begint woensdag met een fokprogramma voor de zeldzame Filippijnse neushoornvogel. Van de bedreigde Visayan Tariktik leven in het wild nog maar vijfhonderd paartjes.

De Tariktik is een van de kleinste neushoornvogelsoorten, komt voor op het Filippijnse eiland Visayas en heeft de status 'zeer ernstig bedreigd'.

Het vogelpark in Alphen aan den Rijn heeft sinds kort twee paartjes. Samen met vier soortgenoten in de Engelse Chester Zoo zijn het de enige exemplaren in gevangenschap, zo zei een woordvoerster dinsdag.

Door ontbossing en jacht is hun aantal sterk afgenomen. "De beesten zouden gemakkelijk kunnen uitsterven door een besmettelijke ziekte of natuurramp. Wij hopen een gezonde populatie te fokken, die bij een dergelijke ramp kan worden uitgezet in hun natuurlijke leefgebied."

Holle boom

De vogels leggen twee tot drie eieren, maar planten zich in gevangenschap moeilijk voort. Avifauna hoopt dat de neushoornvogels binnen twee jaar jongen krijgen.

"De vrouwtjes nestelen zich in een holle boom en blijven daar honderd dagen om eieren te eggen en uit te broeden. Als alles meezit zouden we zelfs dit jaar al kleintjes kunnen verwelkomen."

Zeldzame neushoornvogel