GRONINGEN - Wat roept iemand als een ander tegen hem opbotst en zonder verontschuldiging wegloopt? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het ervan afhangt uit welke land het slachtoffer komt.

Duitsers hebben een voorkeur voor 'anale zaken' (bijvoorbeeld Arschloch), terwijl een Nederlander de menselijke genetaliën of een ongeneeslijke ziekte verkiest. Dat laatste is zelfs uniek voor Nederland. Noren halen er vaak de hel en de duivel bij.

Dat blijkt uit een onderzoek waaraan bijna 3000 studenten uit elf landen deelnamen. Boele de Raad, hoogleraar persoonlijkheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een bericht daarover in nrc.next dinsdag bevestigd.

Samen met Jan Pieter van Oudenhoven, hoogleraar crossculturele psychologie, was hij bij het onderzoek betrokken.

Reactie

De studenten kregen een aantal situaties voorgelegd. Zij moesten aangeven wat hun reactie was.

Als iemand tegen hen opbotst, blijkt de meerderheid overigens niet in verwensingen uit te barsten, maar niets te zeggen.

Als zij gaan schelden, blijken Fransen en Britten net als Nederlanders graag tot de genitaliën hun toevlucht te nemen. Amerikanen delen de voorkeur van de Duitsers voor het achterwerk.

Reinheid

De onderzoekers willen nu onderzoeken waardoor de verschillen kunnen worden verklaard. Dan kan blijken of de voorkeur van Duitsers voor anale verwensingen te maken heeft met hun zorg voor hun lichamelijke reinheid.

Vorige maand trok de oud-hoofdredacteur van het Groene Boekje, Piet van Sterkenburg, uit eigen onderzoek ook al de conclusie dat Nederlanders bij verwensingen het liefst de ander een ziekte toewensen.

Shit en fuck

Hij ontdekte ook dat de vloekende Nederlander ontkerkelijkt is. Niet langer moeten Jezus, God en Maria het ontgelden, maar eerder nemen zij de Engelse woorden shit en fuck in de mond. De raad heeft in het onderzoek de ontkerkelijking van het vloeken overigens niet bemerkt.