UTRECHT - Hyperactieve mensen die een pil tegen ADHD slikken, gaan daardoor beter autorijden. Dat blijkt uit onderzoek van Joris Verster van de Universiteit Utrecht.

Het gebruik van het medicijn methylfenidaat, beter bekend onder de merknaam Ritalin, verbetert de rijvaardigheid aanzienlijk, stelt Verster in het onderzoek, waarover hij in mei bericht in het vaktijdschrift Journal of Psychopharmacology.

Voor zijn onderzoek liet Verster achttien patiënten met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) een testrit maken op de A12.

De patiënten moesten in het normale verkeer zo veilig mogelijk met een constante snelheid en positie op de weg een afstand van 100 kilometer afleggen. De testritten werden met en zonder medicatie afgelegd.

Minder slingeren

Uit het onderzoek kwam naar voren dat hyperactieve bestuurders veel minder slingeren wanneer zij hun medicijnen gebruiken dan zonder.

Over de invloed van dit medicijn op de rijvaardigheid was tot nog toe weinig bekend. Wel wezen enkele studies met een rijsimulator op een positief effect van het medicijn op de rijvaardigheid.

Sinds 2004 mogen mensen die het medicijn gebruiken aan het reguliere rijexamen deelnemen. Naar schatting heeft ongeveer 5 procent van de rijbewijsbezitters in Nederland ADHD.