ZWAAGWESTEINDE - De stoffelijke resten van overledenen die in de Friese dorpen Zwaagwesteinde en Broeksterwoude zijn begraven, vergaan niet. Dat zei vrijdag een woordvoerder van de gemeente Dantumadeel.

In Broeksterwoude houdt de leemgrond zuurstof tegen waardoor de lijken intact blijven, terwijl in het nabijgelegen Zwaagwesteinde het hoge grondwaterpeil zuurstoftoevoer voorkomt. De lijken kwamen tevoorschijn toen grafdelvers de graven wilden ruimen om plaats te maken voor nieuwe lijken.

Normaal gesproken wordt een graf na een jaar of twintig opnieuw gebruikt. Het lijk dat in de grond ligt is dan meestal grotendeels vergaan. Alleen de overgebleven botten worden opgegraven en in een knekelput geplaatst.

Geconserveerd

De lijken in beide Friese dorpen zijn echter als het ware geconserveerd. Ze zien eruit als witte wasachtige poppen. De gemeente heeft nog geprobeerd door de aanleg van drainage het water weg te krijgen om zo de lijken te laten vergaan. Dat hielp echter onvoldoende. Daarop is besloten de graven niet te ruimen.

De gemeente stelt dat het probleem uiteindelijk verdwijnt. Bij de aanleg van nieuwe begraafplaatsen wordt namelijk inmiddels rekening gehouden met de samenstelling van de grond en wordt drainage aangelegd waardoor de lijken wel vergaan.