AMSTERDAM - Een team van archeologen doet de komende zes weken onderzoek in de bouwput van de Noord-Zuidlijn aan het Rokin, midden in de Amsterdamse binnenstad. Eerder speurden de wetenschappers al naar kostbaarheden in de putten rond het Damrak en het Stationsplein.

De afgraving bij het Rokin is voor de archeologen een interessante locatie omdat hier tot in de jaren dertig van de vorige eeuw de rivier de Amstel dwars door de binnenstad liep.

Volgens stadsarcheoloog en onderzoeksleider Jerzy Gawronski is daardoor in de loop der jaren "een soort open riool ontstaan, met een opeenstapeling van de meest onverwachte historische voorwerpen uit de periode tussen 1300 en 1900".

Scheepsgereedschap

Bij eerdere onderzoeken rond het Damrak vonden de archeologen tal van bijzondere voorwerpen, variërend van scheepsgereedschap en aardewerk tot een verzameling messen.

Op de plaats van het toekomstige metrostation Rokin ligt nu een afgraving van 170 bij 40 meter, waarin de onderzoekers aan het werk gaan. Wethouder Tjeerd Herrema, verantwoordelijk voor de Noord-Zuidlijn en archeologie, geeft hier donderdag het officiële startsein voor het archeologisch onderzoek.

Afval

De wetenschappers hebben geen idee wat ze bij het Rokin in de bodem zullen aantreffen. Gawronski: "We komen waarschijnlijk onder meer afval, glasscherven en gereedschap tegen, maar als archeoloog weet je nooit exact waar je naar op zoek bent."