WAGENINGEN - Mannen kunnen hun behoefte aan lekkere dingen minder goed aan banden leggen dan vrouwen. Ze hebben meer moeite om hun eetgedrag in toom te houden en zijn dus slechter in lijnen.

Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van voedingswetenschapper Pascalle Weijzen van de Wageningen Universiteit.

Weijzen denkt dat vrouwen zich beter kunnen beheersen in hun eetgedrag, omdat vrouwen al generaties lang een verband leggen tussen snoepen en een slank figuur.

Ze hebben dus een voorsprong, aldus de promovenda, die de zogenoemde sensorische verzadiging van mensen onderzocht.

Biscuitjes

Weijzen vond in haar onderzoek dat snoep en koekjes met eenvoudige smaken eerder verzadigen dan het moderne, ingewikkelde lekkers. Zo aten proefpersonen van eenvoudige mariakaakjes minder dan van biscuitjes met een chocoladelaagje en suikerkorrels.

Ook hadden proevers eerder genoeg van een gewone reep pure chocolade dan van een candybar met caramel en nootjes.

Candybar

Weijzen stelt eenvoudige voedingsmiddelen een sterkere smaak hebben en een ander mondgevoel geven dan samengesteld lekkers. Van de smaak van pure chocola hebben mensen eerder genoeg dan van de complexe samenstelling van een candybar, aldus de onderzoekster.

Ook blijven sterke smaken langer in de mond, wat voor meer smaak- en geurprikkels aan de hersenen zorgt en dus eerder voor het signaal dat het genoeg is geweest.

Eetrem

De promovenda denkt dat snoepgoed met een soort ingebouwde eetrem een uitkomst kan zijn voor mensen die zich moeilijk kunnen beheersen.

Er bestaat al drinkyoghurt met een dergelijke eetlustremmer. Zulke verrijkte koekjes en snoepjes moeten een sterke smaak hebben, die snel verzadigd. "Want we weten wel dat we minder en gezond moeten eten, maar velen hebben moeite om dat ook daadwerkelijk te doen", aldus Weijzen.