UTRECHT - Meer sporten verbetert niet alleen de lichaamsconditie maar ook het cognitief functioneren en de kwaliteit van leven van spastische kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Een groep van 68 spastische kinderen in de leeftijd van zeven tot achttien jaar sportte acht maanden twee keer per week 45 minuten. Na de trainingsperiode bleken de getrainde kinderen meer conditie en sterkere spieren te hebben dan een groep kinderen die niet oefende.

Zelfs hun cognitieve vaardigheden, zoals lezen, rekenen en schrijven, waren verbeterd volgens de onderzoekers. Dit kwam naar voren uit de vragenlijsten die de ouders van de kinderen hebben ingevuld.

Positief effect

"Een groeiend aantal internationale onderzoeken ondersteunt de gedachte dat fysieke oefeningen een positief effect kunnen hebben op het cognitief vermogen en de hersenfunctie," aldus Tim Takken, onderzoeker en medisch fysioloog bij het WKZ.

"Ons onderzoek is uitgevoerd onder een specifieke patiëntgroep die het trainingsprogramma volgde als aanvulling op de reguliere zorg die zij ontving. We weten niet of de conclusies ook kunnen worden getrokken voor gezonde kinderen. Daarvoor is verder onderzoek noodzakelijk."