ZEIST - Hoe zeer laten voetbalscheidsrechters zich in hun beslissingen beïnvloeden door supporters op de tribunes? Twee studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam proberen vanaf woensdag antwoord te vinden op de vraag of supportersgeroep invloed heeft.

"Een eerder onderzoek uit Engeland suggereerde dat omgevingsgeluid inderdaad van invloed zou kunnen zijn", vertelt Martijn Ruitenburg, een van de onderzoekers.

"Wij proberen daarin meer duidelijkheid te krijgen. Als wij de invloed van geluid aantonen, kunnen scheidsrechters daar rekening mee houden bij het nemen van beslissingen."

Fragmenten

De KNVB-scheidsrechters kregen bij de KNVB twee reeksen voetbalfragmenten te zien, één met en één zonder geluid. Vervolgens moesten de arbiters binnen enkele seconden bepalen of er in het fragment sprake was van een overtreding en of een gele dan wel rode prent op zijn plaats was.

In april wordt hetzelfde onderzoek nogmaals uitgevoerd met de assistent-scheidsrechters van de KNVB. Eind mei worden de resultaten verwacht.