UTRECHT - Voor het eerst is een baby geboren van ouders die in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn behandeld met ivf (reageerbuisbevruchting) in combinatie met Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD).

Met PGD kan worden voorkomen dat een kindje met een erfelijke genetische aandoening wordt geboren.

Via ivf worden in Utrecht embryo's ontwikkeld. Van deze embryo's worden één of twee cellen afgenomen zonder het embryo te beschadigen. Deze cellen gaan per koerier naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waar genetisch onderzoek uitwijst of de embryo's de ziekte hebben waarop een verhoogde kans bestaat.

Daarna worden een of twee embryo's, die vrij zijn van de ziekte, teruggeplaatst.

Afwijking

PGD wordt gebruikt als het ongeboren kindje een verhoogde kans heeft op een bepaalde ziekte of afwijking. De reageerbuisembryo's kunnen onderzocht worden op aangeboren afwijkingen zoals taaislijmziekte, de ziekte van Huntington of ernstige spierziekten.

Voorheen moesten mensen voor de hele behandeling naar Maastricht. Tot nu toe is het AZM het enige centrum dat een vergunning heeft voor PGD. Door gebruik te maken van een koeriersdienst blijft het aantal bezoeken aan het Maastricht beperkt tot één en kan de rest van de behandeling dichter bij huis plaatsvinden.

Daardoor wordt PGD toegankelijker voor paren uit het noorden of midden van Nederland.