WAGENINGEN - Niet alleen vele Nederlanders brachten afgelopen weekeinde heel wat uurtjes buiten door, ook de vlinders genoten van het zonnige en warme weer. De afgelopen dagen zijn er meer dan 175 vlindermeldingen doorgegeven aan De Vlinderstichting.

Dat liet de stichting maandag weten.

Vooral de vlinderoverwinteraars spreidden hun vleugels. Deze soorten zitten tijdens de winter weggestopt tussen planten of in schuren en huizen, maar komen tevoorschijn als de temperatuur hoog genoeg is en de zon schijnt.

Koude

Een bijzondere overwinteraar is de atalanta, een trekvlinder die de winter doorbrengt in zuidelijker streken. De laatste jaren ziet de stichting deze vlinder ook in Nederland overwinteren. Ondanks de koude periode in december werd er dit weekend meer dan twintig keer melding gemaakt van de atalanta.

Naaste de overwinteraars zijn er ook al meldingen gemaakt van het klein- en groot koolwitje. Die vlinders hebben de winter als pop meegemaakt en normaal gesproken komen deze vlinders pas half maart tevoorschijn. De vlinderstichting denkt dat het warme er voor gezorgd heeft dat de koolwitjes zich hebben kunnen ontpoppen.

De citroenvlinders, waarvan de mannetjes geel zijn en de vrouwtjes meer groen van kleur, en de bontgekleurde dagpauwoog zijn het meest gezien. De kleine vos, met oranje en zwarte kleuren, en de gehakkelde aurelia met zijn gekartelde vleugels sluiten de top vier af.