HOUSTON - Aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is zaterdag de Duitse astronaut Hans Schlegel onwel geworden, kort na de koppeling met het internationale ruimtestation ISS.

Het plan hem in de ruimte voor het Europese ruimtelaboratorium te laten werken, is daarom zondag opgeschort. Dit berichtte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Hans Schlegel werd onwel kort nadat het Amerikaanse ruimteveer Atlantis had aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. Met de Atlantis kwam het Europese laboratorium Columbus naar het ISS.

Kapotte computer

Naast Schlegels problemen heeft de bemanning van het ISS ook te kampen met een kapotte computer en een scheurtje in het warmte-afweerschild van Atlantis.

De eerste van drie ruimtewandelingen die op korte termijn zijn voorzien rond het ISS staat nu op het programma voor maandag en wordt uitgevoerd door de Amerikaan Stanley Love, aldus missiechef John Shannon.

Missie

De belangrijkste missie van de Atlantis-bemanning is om het 880 miljoen euro kostende Europese laboratorium Columbus aan het ISS te bevestigen. Daarvoor zijn enkele ruimtewandelingen nodig.

In de dertien ton zware Columbus zullen astronauten de komende tien jaar talloze wetenschappelijke experimenten doen. Het laboratorium bevat twee zogenoemde handschoenenkasten van Nederlandse makelij.

In die volledig afgesloten ruimtes kunnen astronauten experimenteren met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.