NIJMEGEN - Zeshonderd mannen en vrouwen tussen de 25 en 40 jaar kunnen binnenkort een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap door mee te doen aan een speeddate in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

De Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek observeert wat er voor, tijdens en na de ontmoeting gebeurt.

Overbeek wil weten waarom partners in eerste instantie voor elkaar kiezen. Daar zijn wetenschappelijk onderbouwde theorieën over, maar Overbeek vindt die niet afdoende.

Hij hoopt dat de grote datesessie veel meer openbaart over de factoren waarom iemand spontaan voor een ander kiest of die persoon juist afwijst. Wie wil meedoen aan kan zich opgeven via matchmakersdating.nl.

Sessie

Speeddating houdt in dat mensen groepsgewijs gedurende korte tijd kennis met elkaar maken. De groep schuift telkens door en aan het eind van de sessie maken deelnemers bekend met wie ze eventueel nader kennis willen maken. Wil de uitverkorene dat ook, dan volgt een individuele afspraak.

Overbeek plaatst groepen van telkens dertig mensen in diverse historische gebouwen in het Arnhemse museum. De vrouwen blijven zitten, de mannen schuiven om de vijf minuten door.

Vragenlijst

Alle deelnemers hebben voorafgaand aan de kennismakingen al een vragenlijst over hun sociale omgeving en achtergrond ingevuld. Gesprekken worden gefilmd en gefotografeerd om lichaamstaal te kunnen analyseren.

Na elk gesprekje geven man en vrouw met een plusje of een minnetje op een kaart aan of de persoon in de smaak viel. De organisatie brengt plusjes enkele dagen na de sessie in het museum bij elkaar.

Overbeek informeert daarna nog twee keer of het wat geworden is met de relatie. Hij zou de koppels jarenlang willen volgen, maar heeft daarvoor geen geld, zei hij woensdag.

Gedrag

Overbeek: "Ik ben heel benieuwd of bepaald wetenschappelijk onderbouwd gedrag dat zou bewijzen dat mensen elkaar aardig vinden - glimlachen, oogcontact - ook daadwerkelijk tot een afspraakje leidt.

Of kiezen mensen toch onbewust voor de sterke man en de vruchtbare vrouw, zoals een andere bekende theorie over partnerkeuze stelt."