LONDEN - Een groep Britse technici heeft een vliegtuig ontworpen dat volgens hen driehonderd passagiers in minder dan vijf uur tijd van Europa naar Australië kan brengen.

Dat meldde de Britse krant The Guardian dinsdag.

Het vliegtuig, de A2, is een ontwerp van het bedrijf Reaction Engines in Oxford.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een van de financiers van het project. Het toestel is ontworpen om een topsnelheid te halen van bijna 6400 kilometer per uur, zo'n vijf keer de snelheid van het geluid.

Ontwikkeling

De A2 spaart het klimaat. Omdat het toestel op waterstof vliegt, stoot het geen koolstofdioxide (CO2) uit maar waterdamp en stikstofoxide uit. Het kan wel even duren voor het vliegtuig daadwerkelijk vliegt, de ontwikkeling duurt naar schatting nog 25 jaar, aldus directeur Alan Bond van Reaction Engines.

Uitzicht

De A2 wordt met 143 meter ongeveer twee keer zo lang als de Airbus A380, het grootste passagierstoestel ter wereld. Van het uitzicht genieten is er niet bij, want het toestel krijgt geen ramen.

Die zouden niet bestand zijn tegen de enorme hitte die ontstaat bij dergelijke snelheden. De ontwerpers overwegen platte televisies op te hangen om passagiers toch het idee te geven dat ze naar buiten kunnen kijken.