LONDEN - De NAVO doet onderzoek naar het effect van windmolenparken op de radar. Het milieuvriendelijke opwekken van stroom blijkt volgens Brits onderzoek een verrassend neveneffect te hebben.

De turbines veroorzaken een 'gat' in de radar waardoor overvliegende toestellen niet te volgen zijn. Dat heeft dagblad The Times dinsdag gemeld.

Een speciale NAVO-commissie beoordeelt welk nieuw onderzoek nodig is en komt met voorstellen over eventuele nieuwe richtlijnen. In die commissie zitten volgens de krant experts uit meerdere NAVO-landen, waaronder Nederland.

Oplossing

Een technische oplossing is nog niet voorhanden. Het Britse ministerie van Defensie verzet zich daarom tegen elk voorstel voor het bouwen van windmolenparken in de buurt van radarstations.

De beperkingen zouden gelden in een straal van ongeveer honderd kilometer.

De ontdekking kan roet in het eten gooien van de ambitieuze plannen van de Britse regering om een derde van de energiebehoefte te halen uit windparken in zee.

Veel nieuwe windparken zijn gepland in de Noordzee of langs de Britse oostkust. Juist daar bevinden zich een aantal belangrijke radarstations voor de luchtverdediging.