UTRECHT - Het geven van infusen met natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan patiënten die er slecht aan toe zijn is riskant en zinloos. Dat is de conclusie van twee artsen die op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek deden naar dit middel.

Aanleiding was het overlijden van een kankerpatiënte in het VU Medisch Centrum in Amsterdam na een behandeling in de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde Berg en Bosch in Bilthoven.

De inspectie gaat ervan uit dat de vrouw daar een infuus met zuiveringszout heeft gehad, de kliniek heeft dit eerder tegengesproken.

Behandeling

Berg en Bosch is inmiddels gestopt met de behandeling en zal deze volgens de inspectie ook niet meer hervatten. Dat de patiënte ook daadwerkelijk door deze therapie is overleden staat nog niet vast. Het Openbaar Ministerie is de zaak nog aan het uitzoeken.

Gevaarlijk

Wetenschappelijk is nooit aangetoond dat natriumbicarbonaat kanker geneest, stelt de inspectie. Het middel is in hoge doses zelfs gevaarlijk voor patiënten met een hoge bloeddruk, patiënten met afwijkingen aan longen, hart of nieren en voor kankerpatiënten.

Ernstig zieke mensen kunnen schade aan organen oplopen als ze te veel van de stof binnen krijgen.

Tuchtrechter

De inspectie vindt dan ook dat artsen natriumbicarbonaat niet buiten de gebruikelijke toepassingen mogen gebruiken. Doen ze dat wel, dan kan ze een gang naar de tuchtrechter boven het hoofd hangen.