MONTEVIDEO - Wetenschappers hebben in Uruguay een fossiel van een skelet ontdekt van een knaagdier zo groot als een stier, berichtte The Guardian woensdag. Het is voor zover bekend het grootste knaagdier dat op aarde heeft geleefd.

Het dier, een herbivoor, leefde twee tot vier miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika, aldus wetenschappers in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Volgens de deskundigen gaat het om een tot nu toe onbekende soort, de josephoartigasia monesi. Het beest moet 1000 kilo hebben gewogen.

Het dier is verwant aan de pacarana, een 15 kilo wegend knaagdier. Dit zeldzame dier in het Andesgebergte is de enige nog in leven zijnde soort uit de familie van de dinomyiadae.

Holen

De wetenschappers gaan ervan uit dat het reuzenknaagdier is uitgestorven omdat het te groot was om holen te graven en te traag om belagers te ontlopen. Een amateuronderzoeker vond het fossiel al drie jaar geleden aan de kust van Rio de La Plata in het zuiden van het land.

Het werd naar het Museum van natuurgeschiedenis overgebracht in Montevideo. Pas na drie jaar werd het onderzocht.

Reconstructie

Enkele Engelse websites maakten reconstructieschetsen van de 'Josephoartigasia monesi': The Guardian, Times Online en de BBC.