DE MEERN - Door de toename van het vliegverkeer en de reislust is er sprake van een flinke toename van het aantal tropische insecten en ongedierte in Nederland.

"We bestrijden momenteel op drie locaties de zogeheten zwartkopmier, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Voorheen kregen we eens in de twee jaar zo'n melding", zei Peter Timmermans van de ongediertebestrijdingsdienst Rentokil vrijdag.

De zwartkopmier lijkt weinig op de Nederlandse mier. Het beestje is erg klein en lijkt uiterlijk op mijt. Ook de Argentijnse mier duikt volgens Rentokil steeds vaker in Nederland op.

Lokaas

Volgens Timmermans is er een doeltreffend middel om de beestjes te bestrijden, maar is de toelating van dat middel verlopen. "Gelukkig mogen we de aanwezige voorraden nog tot maart volgend jaar gebruiken. Fabrikant Bayer is bezig met het ontwikkelen van een nieuw lokaas."

Rentokil houdt zich uitsluitend bezig met de bestrijding van insecten in gebouwen, maar volgens Timmermans is er ook een toename van het aantal exotische insecten dat buiten leeft. "Een mooi voorbeeld is de tijgermug. Dit insect lift mee op tropische planten die hier worden ingevoerd."