AMSTERDAM - Een windmolen van de Technische Universiteit Delft moet op Curaçao zeewater omzetten in drinkwater. Het proefproject is vrijdagochtend gepresenteerd op de TU Delft.

De windmolen is volgens de Nederlandse vertegenwoordiging van de regering van de Nederlandse Antillen anders dan andere molens die zout uit zeewater halen. Die zetten eerst wind om in elektriciteit.

Die elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om een installatie aan te drijven die het water ontzilt. Bij het omzetten van de energie gaat volgens de universiteit veel energie verloren.

Ontzilting

De as van de molen van de TU Delft is daarom direct aangesloten op de motor voor de ontzilting van zeewater. Het hele apparaat werkt hydraulisch en mechanisch, zonder elektriciteit.

Per dag moet de molen vijf tot tien kubieke meter drinkwater afleveren. Volgens de universiteit hebben enkele 'dappere' personen het water uit de molen vorige maand gedronken. Op de website meldt de universiteit dat zij de eerste 24 uur daarna hebben overleefd.