BOXMEER - Onderzoekers hebben een vaccin gevonden tegen de dierziekte blauwtong. Het middel is inmiddels in productie genomen door diergeneesmiddelenfabrikant Intervet in Boxmeer.

Dat maakte directeur communicatie Sabine Schüller van de onderneming vrijdag bekend. "De Britse overheid heeft inmiddels 22 miljoen doses van het middel besteld", aldus Schüller. Volgens haar bestaat er vanuit de overheden in Nederland en Frankrijk ook belangstelling voor het vaccin.

Razendsnel

Blauwtong is een virus dat vooral schapen ziek maakt, soms met dodelijke afloop. De ziekte dook in 2006 voor het eerst in Nederland op en verspreidde zich door relatief warme zomers razendsnel. Vorig jaar zijn naar schatting 6000 bedrijven in Nederland getroffen.

De financiële schade van de ziekte is aanzienlijk. In twee jaar tijd liepen boeren volgens belangenorganisatie LTO Nederland al voor 130 miljoen euro schade op als gevolg van blauwtong.

Entstoffen

Het blauwtongvaccin is in anderhalf jaar tijd ontwikkeld en dat is zeer snel. Normaal gesproken duurt het vier tot vijf jaar voordat onderzoekers entstoffen zo hebben geprepareerd dat ze een ziekte kunnen voorkomen. "We hebben inmiddels succesvol proefgedraaid met de productie", zei Schüller. "Niets staat productie op grote schaal meer in de weg."

In mei kunnen de eerste dieren worden ingeënt met het nieuwe vaccin. Volgens Schüller is dat hopelijk net op tijd om een nieuwe grootschalige uitbraak van blauwtong te voorkomen.

Dieren die gevoelig zijn voor blauwtong, lopen de besmetting doorgaans op in de zomermaanden. Runderen moeten twee keer ingeënt worden, met een maand tussen de twee vaccinaties. Schapen één keer.