EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is begonnen met een experiment waarbij aanstaande moeders hun eigen pijnbestrijding tijdens de bevalling kunnen regelen. Dat gebeurt via een infuus met remifentanil, een krachtige, kortwerkende pijnstiller.

De vrouw wordt volgens een woordvoerder van het ziekenhuis aangesloten op een infuus. Een pompje zorgt ervoor dat er constant een kleine dosis pijnstiller wordt afgegeven.

De aanstaande moeder kan zichzelf met een druk op de knop een extra dosis geven. Dit soort pijnbestrijding is al bekend bij onder anderen terminale kankerpatiënten en na operaties, maar tot nu toe niet eerder toegepast tijdens bevallingen.

Pijnlijk

Volgens het ziekenhuis kan bevallen behoorlijk pijnlijk zijn. Veel vrouwen vinden pijnstilling prettig. Tot nu toe kon dat alleen met een ruggenprik of een morfine-injectie.

Het grote voordeel van een pijnstiller via een infuuspomp is dat de vrouw zichzelf snel een extra dosis kan geven als ze dat nodig denkt te hebben. Omdat er een soort slot op het pompje zit, kan de aanstaande moeder zichzelf geen overdosis geven.

Vrouwen

Het ziekenhuis probeert de methode in de komende tijd uit bij dertig bevallende vrouwen. Die moeten goed gezond zijn en tussen de 37 en 42 weken zwanger zijn van één kind dat zich normaal heeft ontwikkeld.

Een verpleegkundige controleert moeder en kind regelmatig en een kinderarts onderzoekt de baby direct na de geboorte. Als het experiment een succes is, wordt het project uitgebreid.