LEIDEN - Nederland moet een centrum voor biodiversiteit krijgen, waarin de grote natuurkundige instituten zijn verenigd. Dat zei Dirk Houtgraaf, waarnemend directeur van het Leidse museum Naturalis, donderdag.

Om dat plan te realiseren moeten het Nationaal Herbarium, met vestigingen in Leiden, Utrecht en Wageningen, het Zoölogisch Museum Amsterdam en Naturalis met elkaar fuseren.

Fusie

"Nederland is een van de weinige landen waar de natuurhistorische collecties zo versnipperd zijn", aldus Houtgraaf. De drie instituten streven volgens hem al ruim een jaar naar een fusie. Het wachten is nu op subsidies van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit moet volgens de plannen in Leiden komen. Het instituut zou een collectie van 37 miljoen planten, gesteenten, opgezette dieren en fossielen beheren.

Uitbreiden

Voor Naturalis betekent dit dat het museum flink moet uitbreiden. Hoe deze plannen er concreet uitzien, kon Houtgraaf nog niet zeggen.

"Ook de wetenschappelijk onderzoekers kunnen zo hun krachten bundelen", vertelt de waarnemend directeur. In het centrum zouden de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Wageningen met elkaar samenwerken.