EINDHOVEN - De toekomstige verflaagjes op auto's, wasmachines of computers komen niet meer uit aardolie maar uit biologisch materiaal. Coatings uit mais bezitten zeker even goede eigenschappen als bestaande coatings.

Dat stelt Bart Noordover in het proefschrift waarop hij op donderdag promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Het onderzoek is ingegeven door de stijgende prijs van aardolie. Die zet de industrie flink onder druk om snel naar alternatieve grondstoffen te zoeken voor hun kunststoffen.

Toepassingen

Voor sommige toepassingen is het al gelukt. Zo bestaan er al plastic zakken gemaakt van biologisch materiaal. Hij toont aan dat biomassa, bijvoorbeeld zetmeel uit mais of aardappelen, als grondstof in principe voor minstens even goede coatings kan zorgen als aardolie.

Kleurvast

Qua kleurvastheid zouden de door Noorover ontwikkelde biocoatings de huidige op aardolie gebaseerde coatings overtreffen. Het probleem van de verf gemaakt van aardolie is dat deze verkleurt. Witte wasmachines krijgen dan na verloop van tijd onder invloed van uv-licht een gele kleur. De biocoatings van Noordover verkleuren veel minder.