RIJSWIJK - Curaçao en Nederland beginnen een proef waarbij donornieren vanaf de Antillen binnen 24 uur naar Nederland worden gevlogen. Dat heeft directeur Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag gezegd.

Hij deed de uitspraken naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf. De luchtbrug is een initiatief van de NTS, het St. Elisabeth Hospitaal op Curaçao en de Nierstichting op het eiland. De organen zijn bedoeld voor mensen die in Nederland op de wachtlijst staan.

Tijdverlies

"Het gaat per jaar voorlopig om hooguit tien á twintig nieren afkomstig van vijf tot tien overleden donoren. Hun organen worden naar Schiphol overgebracht. Om verder tijdverlies te voorkomen gaan ze vermoedelijk naar patiënten die in Amsterdam in het ziekenhuis liggen en dus niet naar ziekenhuizen elders in Nederland," aldus Haase.

Tot nu toe stelden Antillianen geen nieren beschikbaar voor transplantatie in Nederland. Wel vliegen nierpatiënten van de Antillen naar Nederland om hier een donornier te ontvangen.

Wet

De NTS praat nog met het ministerie van Volksgezondheid over de manier waarop het project vorm moet krijgen. Dat is onder meer nodig omdat de Nederlandse Wet op de orgaandonatie niet geldt op Curaçao.

Het experiment moet in de loop van dit jaar beginnen.