UTRECHT - Fysieke training heeft een gunstig effect op de kwaliteit van leven en lichamelijke conditie bij mensen die kanker hebben gehad. Cognitieve gedragstherapie heeft naast een trainingsprogramma geen toegevoegde waarde.

Dat concludeert bewegingswetenschapper en epidemioloog Anne May in haar promotieonderzoek. May promoveert op 11 januari aan de Universiteit Utrecht.

Mensen die kanker overleven kampen vaak met restverschijnselen zoals vermoeidheid, een zwakke fysieke conditie en soms ook angst en depressie. Tijdens haar promotie volgde May 209 patiënten die kanker overleefden.

Gedragstherapie

Een groep volgde twaalf weken een fysiek trainingsprogramma. Het bestond uit twee keer per week twee uur training. Een andere groep volgde naast het trainingsprogramma ook cognitieve gedragstherapie en gesprekken in groepsverband.

De deelnemers die ook psychologische hulp kregen, waren niet nog beter af dan de groep die alleen de fysieke training onderging. Een verrassend resultaat, aldus May.

"De cognitieve gedragstherapie voegt dus niets extra's toe aan het gunstige effect van fysieke training. Vaak krijgen mensen het advies vooral rust te nemen, maar nu blijkt dat sporten vermoeidheid juist wegneemt."