Een toename in lichaamsgewicht leidt tot een afname van het gebruik van de autogordel. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt universiteit.

Ze bestudeerden daarvoor gegevens die in 2002 verzameld werden bij een telefonisch onderzoek naar risicovol gedrag dat de gezondheid negatief beïnvloedt onder inwoners van de VS.

Daaruit bleek dat 30 procent van de ondervraagden die een Body Mass Index hadden die wijst op (extreem) overgewicht of aangaven dat ze in de auto geen gordel omdeden. In Amerika zou 20 procent van de bevolking dan geen autogordel dragen.

Oncomfortabel

Hoe dikker de ondervraagden hoe minder geneigd ze zijn om een veiligheidsriem om te doen. Van de mensen die te kampen hebben met extreme zwaarlijvigheid laat 55 procent dat achterwege.

De onderzoekers denken dat dikke mensen het gebruik van de gordels als oncomfortabel ervaren. Als oplossing dragen ze dan ook aan dat autofabrikanten de riemen langer zouden kunnen maken. Ook zou een zacht omhulsel het draagcomfort ten goede komen.

In de VS is het gebruik van autogordels bijna overal verplicht.