HOENDERLOO - Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat natuurfotografen nadrukkelijk aanspreken op hun gedrag om te voorkomen dat zij dieren tam maken ten gunste van een mooi plaatje. Dat heeft directeur Seger van Voorst tot Voorst van het park vrijdag gezegd.

Het tam maken is gevaarlijk, omdat het toch wilde dieren blijven. Een beheerder heeft geen andere keuze dan het tamme beest af te maken. Het park moest oudejaarsdag een vosje afschieten omdat het te tam was.

Ook afgelopen zomer moest om dezelfde reden al een vosje worden afgemaakt.

'Op schoot'

Volgens Van Voorst tot Voorst waren het zogenaamde natuurfotografen die het beestje regelmatig voerden, waardoor het tam werd. Zodoende konden de fotografen betere foto's maken.

"In een paar weken tijd werd het dier zo tam dat hij bij wijze van spreken op schoot kwam zitten."

Onverantwoord

Twee weken geleden kroop het vosje bij mensen in de auto. Ook liepen er regelmatig kinderen in de buurt bij het tamme beestje, waardoor de situatie niet meer verantwoord was.

Volgens de directeur is het bij wet verboden dieren bij te voederen. "Maar dat gebeurt in het geniep.''

Afschieten

Behalve dat het park actiever op fotografen zal letten, zal het ook eerder ingrijpen wanneer weer een wild dier tam gemaakt wordt. Afschieten is dan de enige optie; wilde dieren kunnen niet gevangen worden, ook al zijn ze niet meer mensenschuw.

Van Voorst tot Voorst zegt dat ook herten tijdens de bronstijd worden 'lastiggevallen' door natuurfotografen.