AMSTERDAM - Twee Amerikaanse wetenschappers zijn een vaccin aan het ontwikkelen dat kan helpen bij het afkicken van cocaïne.

"Het kan heel nuttig zijn voor mensen die graag willen stoppen met het gebruiken van drugs", zegt Tom Kosten die samen met zijn vrouw Therese aan het medicament werkt in de Houston Chronicle.

Het vaccin wordt op dit moment klinisch getest. Als het gebruikt wordt moet het het immuunsysteem stimuleren om de drugs aan te vallen.

Antilichamen

Normaal gesproken kan ons immuunsysteem drugs als cocaïne niet herkennen en daarvoor dus geen antilichamen aanmaken. Dat komt omdat een cocaïnemolecuul te klein is om opgemerkt te worden. .

De onderzoekers proberen het immuunsysteem een handje te helpen door het molecuul groter en dus herkenbaar te maken. Ze hechtten daarvoor een geïnactiveerd cocaïnedeeltje aan een tevens geïnactiveerd en veel groter molecuul choleratoxine.

Deze combinatie is ongevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat het immuunsysteem de drug ineens wel herkent.

Testen

De antilichamen die het produceert binden met het cocaïnemolecuul en voorkomen zo dat het de hersenen bereikt. Het onderzoeksechtpaar hoopt binnen een paar maanden toestemming te krijgen om grootschaliger te kunnen testen.