AMSTERDAM - -In Cambridge (Groot-Brittannië) helpen fietskoeriers, uitgerust met een mobiele telefoon en een sensor, wetenschappers om de luchtkwaliteit in de stad te meten.

Dat kan omdat de fietsen van de koeriers zijn uitgerust met sensoren ter grootte van een televisieafstandsbediening. Die meten de mate van vervuiling en geven die draadloos, via de mobiele telefoon van de koerier, door aan de onderzoekers.

Alternatief

"Mobieltjes zijn overal en hebben tegenwoordig flink wat rekenkracht", zegt onderzoeker Eiman Kanjo tegenover NewScientist. "De telefoons zijn een prima alternatief. Ze zijn goedkoper dan dure, op maat gemaakte apparaten en komen met de koeriers op plaatsen waar voorheen niet gemeten werd."

De koeriers zijn ook uitgerust met GPS-apparatuur. Met behulp van bluetooth en wat speciale software op de telefoon kan zo op elk moment worden doorgegeven hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde plek is. Computers op de universiteit verzamelen die data uiteindelijk.

De sensoren zijn weggestopt in de bak die op de fiets bevestigd is.

In de toekomst hopen de onderzoekers gewoon gebruik te maken van mobieltjes voorzien van ingebouwde GPS.

Astma

Hoewel er een verband bestaat tussen astmasymptomen en luchtvervuiling, was het tot nu toe niet mogelijk om direct een vergelijking te maken tussen iemands astmatische verschijnselen en de blootstelling aan vervuilde lucht.

De wetenschappers werken samen met doktoren die erg graag willen weten of de symptomen bij hun patiënten aan luchtvervuiling of iets anders zijn te wijten. Als dit soort gegevens wordt verzameld door een grote groep mensen over een lagere tijd zou dat tot nieuwe inzichten leiden op het gebied van de preventie van de ziekte.

De gegevens die de koeriers al fietsend verzamelen zijn direct te zien op een kaart op website van de onderzoekers.