AMSTERDAM - Mannen zijn zich er niet altijd van bewust dat ook zij een verhoogde kans op kanker hebben als blijkt dat de vrouwen in hun familie er een genetische aanleg voor hebben.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van het Fox Cancer Centre. Die mannen lopen namelijk ook het risico dat ze een mutatie in de BRCA1 of -2 genen (de 'borstkankergenen') hebben. Als dat zo is lopen ze een risico van 14 procent om prostaatkanker te krijgen en 6 procent om borstkanker te krijgen.

De onderzoekers ondervroegen een groep van 24 mannen met elk een eerstegraads vrouwelijk familielid dat positief testte op de aanwezigheid van de aanleg voor kanker.

Vergeten

Elk van die vrouwen zei dat die uitslag aan hun mannelijke familieleden was overgebracht, maar slecht 18 mannen herinnerden zich dat.

Zeven mannen die wel op de hoogte waren van de uitslag dachten niet dat zij nu ook een verhoogde kans op kanker hadden. Slechts vijf mannen realiseerden zich dat zij ook een groter risico liepen.

Veertien van hen maakten zich wel zorgen over de betekenis van de uitslag, maar die zorg richtte zich op het vrouwelijke familielid dat de positieve uitslag kreeg.

Emotionele afstand

Onderzoekster Mary Daly: "We besteden veel tijd om te onderzoeken hoe we de uitslagen van de testen moeten doorgeven aan de vrouwen alleen. Nu blijkt dat we hen ook moeten helpen om de informatie over te dragen aan hun mannelijke familieleden."

Ook zei ze dat de uitslagen van dit onderzoek laten zien dat mannen een emotionele afstand bewaren als het gaat om dit soort preventieve testen.

Van alle mannen die meededen aan het onderzoek zeiden slechts zes van hen zich preventief te laten onderzoeken, de helft zegt dat te doen omwille van de kinderen.