AMSTERDAM - Israëlische wetenschappers zijn erin geslaagd de volledige tekst van de Hebreeuwse Bijbel op een oppervlak kleiner dan een halve suikerkorrel te graveren.

Volgens nanotechnologen van het Technion-instituut in Haifa neemt de tekst minder dan een halve vierkante millimeter in beslag.

"Het kostte ons ongeveer een uur om de driehonderdduizend woorden van de Bijbel op een klein oppervlak siliconen te graveren", aldus Ohad Zohar, een medewerker van het instituut.

Siliconen

Dat gebeurde door zeer kleine deeltjes af te schieten op het siliconenoppervlak, waardoor atomen van het oppervlak afsprongen en de siliconenlaag daar net onder zichtbaar werd. "Net als met een hamer en beitel", aldus Zohar.

Met hun minuscule bijbel willen de onderzoekers demonstreren hoe grote hoeveelheden informatie op minieme oppervlaktes kunnen worden opgeslagen. Volgens Zohar zal de technologie in de toekomst worden toegepast bij de opslag van grote hoeveelheden data, van bijvoorbeeld biomoleculen en DNA.

Guinness

Het lijkt erop dat de minuscule bijbel van de Israëliërs de kleinste ter wereld is. Volgens een woordvoerder van het Guinness Book of World Records had de kleinste bijbel ter wereld hiervoor een omvang van 2,8 bij 3,4 bij 1 centimeter en woog het 1.514 pagina's omvattende boekje 11,75 gram.