OTTAWA - Het Canadese Lagerhuis heeft een noodwet aangenomen zodat een kerncentrale die driekwart van de radio-isotopen voor medisch onderzoek in de wereld levert, weer kan worden opgestart. Dat meldde de Canadese omroep CBC woensdag.

De nucleaire reactor Chalk River in de provincie Ontario ging ruim drie weken geleden dicht voor een onderhoudsbeurt. Na onderzoek besloot de toezichthouder op de kerncentrales (CNSC) Chalk River langer te sluiten omdat de veiligheidsmaatregelen niet in orde waren.

Scans

De sluiting dupeerde tienduizenden patiënten omdat medische testen door het tekort aan radio-isotopen moesten worden uitgesteld. Die worden bij onder anderen kankerpatiënten geïnjecteerd om te dienen als radioactieve kleurstof, zodat artsen gedetailleerde scans kunnen maken.

Er kan van isotopen geen voorraad worden aangelegd omdat het materiaal slechts kortstondig kan worden bewaard.

Door de noodwet kan de reactor weer gaan draaien, ondanks het bezwaar van de CNSC. Premier Stepghen Harper zei in het Lagerhuis dat er geen gevaar was voor een nucleaire ramp als de centrale weer gaat draaien. De Senaat zal naar verwachting woensdag instemmen met de noodwet.