AMSTERDAM - Overgewicht verkleint de kans op zwangerschap. Onderzoekers van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc, en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum concluderen dat in een artikel dat woensdag verschijnt in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

Ze hebben twee jaar ongeveer 3000 echtparen gevolgd die in behandeling waren voor vruchtbaarheidsproblemen.

Het was al bekend dat zeer dikke vrouwen geen eisprong meer hebben en daardoor onvruchtbaar zijn. Volgens de onderzoekers is nu ook aangetoond dat dikke vrouwen met een normale menstruatiecyclus ook vruchtbaarheidsproblemen kunnen hebben.

Ze nemen aan dat vrouwen die veel te mager zijn ook moeite hebben om zwanger te worden.

Hormoon

Het is niet bekend waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. De onderzoekers vermoeden een relatie met het hormoon leptine. Dit remt het hongergevoel.

Vrouwen die door een genetisch defect deze stof niet aanmaken lijden aan extreme zwaarlijvigheid. Daarnaast kampen ze regelmatig ook met vruchtbaarheidsproblemen, omdat leptine ook andere hormoonspiegels beïnvloedt.

Voorlichting

Een van de onderzoekers pleit voor betere voorlichting aan en hulpverlening aan paren met een kinderwens, ook over de invloed van zwaarlijvigheid. Daarnaast zou dan ook hulp geboden moeten worden bij het afvallen.