GRONINGEN - Kinderen onder de 12 jaar worden volgens de wet niet gezien als potentiële orgaandonoren, terwijl je met een kinddonor vier tot vijf kinderen aan een nieuw orgaan kunt helpen. Verpleegkundige Marion Siebelink van het UMC Groningen hoopt te promoveren op het onderwerp kinddonatie, zo meldt vakblad voor verpleegkundigen Bijzijn.

Siebelink heeft veertien jaar op een kinder-ic gewerkt en doet vanuit die achtergrond onderzoek naar het kind als donor. "Dat is een gevoelig onderwerp waar veel kanten aan zitten."

De vraag is vooral of kinderen van die leeftijd zelf kunnen beslissen of zij orgaandonor willen zijn of niet. Siebelink legde die vraag voor aan jeugdpeil.nl, een representatief panel van kinderen tussen de 9 en 14 jaar. 67 Procent van de ondervraagde kinderen antwoordde bevestigend op die vraag.

Registratie

Kinderen vanaf 12 jaar mogen zich registreren in het donorregister. Totdat het kind 16 jaar is, kan de ouder de beslissing van het kind 'overrulen'.

Als kinderen van 16 jaar aangeven dat ze geen donor willen zijn, kunnen de ouders daar niets aan veranderen. Bij kinderen van 16 en 17 jaar kunnen de ouders de beslissing van het kind niet meer ongedaan maken.

Wachtlijst

"Kinderen onder de 12 jaar worden niet gezien als potentiële donoren, maar wij vinden het wel heel normaal dat kinderen wél op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan", zegt Siebelink. Zij wil vooral dat het onderwerp bespreekbaar wordt, bijvoorbeeld door er voorlichting over te geven op basisscholen in groep zeven en acht.

Ook artsen wacht in de optiek van Siebelink een taak. "De arts moet, als een potentiële kinddonor overlijdt, wel de vraag stellen. Uit de literatuur en uit mijn ervaring weet ik dat die vraag niet vaak wordt gesteld."

Belasten

Voor haar onderzoek gaat Siebelink achterhalen hoeveel kinderen tussen 2003 en 2006 zijn overleden, bij hoeveel van die kinderen de donatiekeuze aan de ouders is voorgelegd en hoeveel kinderen donor zijn geworden.

"Je hoort vaak dat arsten de ouders van een stervend of overleden kind niet willen belasten met deze vraag."