DEN HAAG - Scholieren van het Merewade College in Gorinchem overhandigen donderdag in Den Haag een petitie aan Jeroen Dijsselbloem (PvdA), voorzitter van de commissie Onderwijsvernieuwingen.

De scholieren willen het vak wetenschapsoriëntatie op de kaart te krijgen. Dat liet de stichting Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) weten.

Wetenschapsoriëntatie is drie jaar geleden geïntroduceerd en moet leerlingen voorbereiden op de universiteit. "Door wetenschappelijke proefjes uit te voeren en met wetenschappers in contact te komen, ontwikkelen de leerlingen een onderzoekende houding en maken zij kennis met wetenschappelijke methoden", legde de zegsman uit.

Zes scholen in Nederland hebben het vak inmiddels in het programma opgenomen. Maar als het aan de WON ligt, wordt wetenschapsoriëntatie een officieel erkend vak dat op veel meer scholen wordt gedoceerd.

Verrijking

Wetenschapsoriëntatie is niet alleen voor de excellente vwo-leerling bedoeld. "Er is een school in Utrecht, waar het vak ook op het vmbo en het havo gegeven wordt. In principe is het vak voor iedereen een verrijking. Ook als je loodgieter wilt worden is het goed met een open visie en een onderzoekende houding je werkzaamheden te verrichten", aldus de woordvoerder.