AMSTERDAM - Een gezamenlijke speurtocht van de Oostenrijkse autoriteiten, jagers en het Wereldnatuurfonds heeft niet kunnen ophelderen waar een twintigtal bruine beren is gebleven, die in het wild in de Oostenrijkse Alpen leefden.

Het WNF constateerde in 2000 al een terugloop van het aantal beren, maar kwam pas dit jaar achter de schaal van de afname. Van de circa dertig bruine beren die de afgelopen twintig jaar in het gebied, dat bekendstaat als de Noordelijke Kalkalpen, zijn geboren, zijn er twintig spoorloos.

Volgens Christoph Walder van het WNF zijn er drie oorzaken mogelijk: De beren zijn een natuurlijke dood gestorven, ze zijn weggetrokken, of ze zijn gestroopt. De Oostenrijkse politie zei dat er een vermoeden was dat er op de beren gejaagd wordt, een overtreding waar celstraf op staat.

In heel Oostenrijk leven naar schatting nog tussen de negen en twaalf bruine beren, machtige dieren die een gewicht van 350 kilo kunnen bereiken.