MAASTRICHT - Het Natuurhistorisch Museum en Centre Céramique in Maastricht houden van 9 februari tot 27 april volgend jaar een grote expositie van bijzondere Chinese dinosauriërs. Dat maakte de gemeente Maastricht dinsdag bekend.

De expositie komt tot stand in nauwe samenwerking met het Natuurhistorisch Museum van Beijing. Naast vier grote skeletten, zoals een 26 meter lange Mamenchisaurus, worden ook kleinere fossielen getoond, maar ook dinosauruseieren, nesten en voetafdrukken. Deze fossielen zijn voor het eerst te zien in Europa.

Beeld

"Dankzij vondsten uit China krijgen we een beter beeld van onze eigen Maastrichtse dinosaurus, die we alleen van losse botjes kennen", aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor het eerst zal ook de Maastrichtse dino te zien zijn. Het skelet wordt momenteel gereconstrueerd.

In de exposities komt nadrukkelijk aandacht voor dramatische veranderingen in het klimaat vroeger en nu. Rondom het thema van de expositie worden ook andere activiteiten ontwikkeld, die zich op verschillende plekken in de stad zullen afspelen.

Zo staat volgend jaar een internationale conferentie op stapel over Chinees-Europese samenwerking. Thema's daarbij zijn de rol van musea in educatie en in de VN-doelstellingen op het gebied van biodiversiteit.