UTRECHT - Vrouwen die de pil slikken, hebben een grotere kans op een herseninfarct. Onderzoekers van de Universitaire Medische Centra in Utrecht en Leiden hebben een gen gevonden dat het risico deels bepaalt.

Variaties in het gen voor stollingsfactor XIII blijken samen te hangen met een grotere kans op een herseninfarct. De onderzoekers doen melding van hun studie in het wetenschappelijk tijdschrift Blood. In het onderzoek zijn 190 vrouwen tussen 20 en 50 jaar met een herseninfarct vergeleken met 767 even oude vrouwen zonder die kwaal.

De onderzoekers gingen de bijdrage van vier genetische varianten van de stollingsfactor na. Een daarvan blijkt samen te hangen met een hogere kans op een herseninfarct. Vrouwen met die variant blijken een negenmaal groter risico te lopen dan vrouwen die hem niet hebben.

Stollingsfactor XIII

Vrouwen die de variant hebben en de pil slikken hebben een twintigmaal grotere kans op een herseninfarct. Stollingsfactor XIII is een enzym dat in het bloed rondgaat en betrokken is bij het vormen van bloedstolsel.

Herseninfarcten bij vrouwen zijn zeldzaam: 8,5 keer per 100.000 vrouwen per jaar. Daardoor wegen de baten van genetisch onderzoek van vrouwen die de pil gebruiken, niet op tegen de kosten. Ruim 2300 vrouwen met een genetische variatie zouden een jaar met de pil moeten stoppen om één herseninfarct te voorkomen.

Bovendien moeten meer dan 40.000 vrouwen worden gescreend om die 2300 vrouwen te vinden.