NIJMEGEN - Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud hebben een nieuwe erfelijke oorzaak van de huidziekte psoriasis ontdekt.

Sommige mensen maken heel veel defensines aan, antibiotica die huidcellen zelf produceren, en zijn daardoor gevoeliger voor de ziekte.

De onderzoekers hebben maandag over hun ontdekking gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature Genetics.

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid, waaraan 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking lijdt. Zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Genen

De afdeling dermatologie van het ziekenhuis in Nijmegen heeft nu ontdekt dat de genetische variatie van een groep genen (op chromosoom 8) de kans op het krijgen van de ziekte verhoogt.

De onderzoeksgroep van hoogleraar Joost Schalkwijk heeft in samenwerking met Britse collega's vastgesteld dat mensen met psoriasis gemiddeld meer kopieën van de defensines hebben dat mensen die niet aan de ziekte lijden.

Meer van dergelijke kopieën betekent dat er ook meer defensine-eiwit in de huid is. Daardoor reageert de huid effectiever op infecties.

Prikkels

De keerzijde is dat de huid ook de neiging heeft heel sterk op ontstekingsprikkels te reageren, wat de kans op het krijgen van psoriasis verhoogt.

Schalkwijk en zijn medewerkers tonen met hun onderzoek aan dat de primaire oorzaak van de huidziekte niet alleen in de cellen van het immuunsysteem moet worden gezocht, maar ook in de huidcellen zelf.